Aktuelt

Ved hjelp av pusteøvelser kan vi redusere stress

En interessant og viktig artikkel i Harvard Business Review viser at pusteøvelser hjelper oss til å ta kontroll på det mentale og beholde roen i stressende situasjoner! Les her

Rytmen i pusten vår påvirker hele nervesystemet og ved hjelp av pusteøvelser er vi bedre rustet til å håndtere kriser, beholde roen i en viktig presentasjon, eller håndtere stress og negative følelser. Ikke bare har pusteøvelser en umiddelbar positiv effekt på stress og humør, men effekten forsterkes med tid!

Når vi vet at pusten er selve drivkraften i stemmebruk, kan det “å snakke” bli den mest aktive tilstedeværende meditasjonen som finnes!

https://hbr.org/2020/09/research-why-breathing-is-so-effective-at-reducing-stress

Workshop at SHE Conference 2022!

Yoga with voicetraining at SHE Conference 17th march in Oslo Spectrum

At SHE Conference 2022, Stemmecoaching hosted a workshop; Yoga with Voicetraining!

It was a great success and the workshop was fully booked immediately!!

SHE Community aim to close the gender gap and play a role in creating the change that consists of people who believe that diversity drives profitability and progress. SHE work directly towards closing the gender gap by making businesses better. Read more about SHE Conference here: https://www.sheconference.no

AFTER SHE with Heifaa Hamza

Norge satser på kvinnelige gründere og Stemmecoaching er en stolt samarbeidspartner!

Google Veksthus #WeStart

Inkubator for kvinnelige gründere

Våre partnere

Stemmecoaching er STOLT over å ha bidratt til Google Veksthus sitt inkubator program #westart!

“Nina har vært en del av Google Veksthus #WeStart gründerprogrammet 2022. Hun ga en nyttig og inspirerende workshop om stemmebruk til deltagerne. Opplegget fikk gode tilbakemeldinger fra gründerne og vi har vært svært glade for samarbeidet”.

Første inkubatoren gikk i gang 8. februar 2022 og nå åpner vi for søknad til neste runde med søknadsfrist 18. april 2022. Inkubatoren er gratis, digital og åpen for hele landet. Fysiske samlinger blir denne gangen i Bergen. Les mer om Google Veksthus her:

https://westart.no/


Pitching og muntlig formidling hos kunstnere!

Profesjonaliseringskurs på Kunsthøyskolen i Oslo for masterstudenter ved Kunst og Håndverk 💁🏼‍♀️😊. En inspirerende og engasjert gjeng som snart skal ut og presentere seg og sine prosjekter i offentligheten 🎤. Her øver vi konsentrert på stemmeteknikk. I tillegg fikk vi også en god dialog og refleksjoner omkring presentasjonsteknikk og om erfaringer knyttet til dette! Trygghet og tydelighet er viktig når du skal presentere, og ofte er det nyttig å få andres feedback på din muntlig fremtoning 💁🏼‍♀️. Takk for godt kurs!

Kurs hos Thommessen

Stemmebruk og formidling er viktig for advokater. Enten du skal snakke i retten, holde foredrag eller forhandle, er stemmen et uvurdelig verktøy. Å bygge tillit og troverdighet skjer i stor grad gjennom menneskelige møter og da er stemmen viktig.

Her er et glimt fra kurs hos Thommessen høsten 2021! Her øver vi på å integrere god taleteknikk i høytlesning og spontantale. Kraft i stemmen, tydelig formidling og autentisk fremtoning som bygger tillit, er temaer vi jobber med i stemmecoaching.

Foto: Hans Ola Hevrøy

https://www.thommessen.no/

Slik er stemmen til de du stemte på.

HRmagasinet har fått eksperthjelp til å kartlegge stemmebruken til partilederne TRYGVE SLAGSVOLD VEDUM, ERNA SOLBERG, JONAS GAHR STØRE, BJØRNAR MOXNES, KJELL INGOLF ROPSTAD, SYLVI LISTHAUG, GURI MELBY, UNE BASTHOLM og AUDUN LYSBAKKEN. Sjekk hvilke styrker og svakheter de har i sin egen stemme!

https://www.hrmagasinet.no/politikk-psykologi-stemmecoaching/slik-er-partiledernes-stemme/731495

Norske kunstnere skal presentere sitt prosjekt

Norske Kunsthåndverkere tilbyr kompetansehevende kurs til sine medlemmer. I april 2021 ble jeg spurt om å bidra til et webinar som handlet om muntlig formidling av eget kunstnerskap.

Hvordan «pitcher» man sitt prosjekt til forskjellige fagpersoner? Kroppsspråk, stemme og selvtillit er sentrale temaer i muntlig formidling. I webinaret fikk kunstnerne råd om hvordan de kan bruke stemmen best mulig og de fikk innføring i konkrete verktøy de kan bruke for å fremstå tydelige og trygge i sin presentasjon.

Stemmebruk på sitt beste

Ikke rart at følgertallene til poet Amanda Gorman eksploderte etter denne fremførelsen som viser hva virkelig god stemmebruk er.

De fleste av oss bruker stemmen kun som et redskap for å snakke, men her ser vi et eksempel på hva det betyr å bruke stemmen som et instrument.

Hun har kraften i stemmen, hun har klangen der ute og stemmeleiet hennes er akkurat der det skal være; forankret i hennes naturlige toneleie som gjør stemmen hennes autentisk og troverdig.

Med disse kvalitetene i stemmen blir vi som publikum fanget inn i hennes rom. Stemmen hennes skaper engasjement og ikke minst får den oss til å stoppe opp og lytte.

Som logoped og stemmecoach er min jobb å lytte til andres stemmer og analysere stemmene til folk uavhengig av politisk ståsted. Når jeg hører denne stemmen minner det meg på hvor viktig stemmebruk er.

Bruk stemmen og bli en tydeligere leder

Hvis du skal bli lyttet til handler det ikke bare om hva du sier, men hvordan du sier det. Nina C. Helleland er stemmecoach for ledere og andre som vil lære å bruke stemmen på en bedre måte. Les intervju og artikkel i Ledelse her:

https://ledernett.no/stemmetrening/bruk-stemmen-og-bli-en-tydeligere-leder/513331

Pust… du kan overtale

elliot-sloman-199291

Har du tenkt på at stemmebruk betyr mye når du skal holde et foredrag eller presentasjon? Stemmen er viktig. Den er et verktøy du kan bruke for å fremstå tydelig når du snakker. I en artikkel fra Harvard Business Review, hevdes det at pusten er en av de viktigste og mest oversette temaene innenfor public speaking og presentasjonsteknikk. Pusten er faktisk det viktigste i stemmebruk. Den er hovedårsaken til at vi kan snakke med en stemme som har kraft og dybde.

Ved å puste riktig kan vi få tilgang til en dypere stemme som både føles og høres troverdig og tydelig ut. Ofte når vi skal presentere,  har vi en tendens til å snakke med en pust som er plassert høyere oppe i overkroppen og med et stemmefokus fra halsen. Vi prøver så iherdig å nå ut til publikum. Med andre ord bruker vi ofte ikke hele den puste-kapasiteten som vi egentlig har tilgang på. På toppen av dette snakker vi ofte i altfor lange setninger fordi vi kanskje er entusiastiske eller nervøse. Vi glemmer altså å puste. Vi glemmer å ta de nødvendige pausene, og vi får ikke tilgang til det naturlige stemmeleie som gjør at vi fremstår troverdig.

Det er lett og glemme at vi kan senke tempo slik at andre også kan ta innover seg det vi har sagt. En av de siste presentasjonene jeg hørte var et eksempel på dette. Taleren var utrolig engasjert og ivrig etter å dele sin historie, men det raske tempo og mangel på pauser og pust, gjorde at jeg ikke satt igjen med et like sterkt inntrykk som jeg kunne ha gjort dersom vedkommende hadde snakket med pusten sin og tatt pauser. Noen kaller det for kunstpauser. De stille øyeblikkene som gir taleren tid og rom til å puste, og som gir publikum tid og rom til å fordøye. Kanskje vi må tørre å gi mer plass for stillhet, og slippe til pusten før vi starter på ny setning… Kanskje da ville presentasjonen ha gjort mer inntrykk?

Vil du vite mer om hvordan du kan bruke stemmen din for engasjere publikum bedre? Kontakt meg her ved å fylle inn kontaktskjema eller ring (+47) 46 88 69 15 for bestilling av time.

 

Dypere stemme gir resultater

kait-loggins-291455

Forskning viser at CEO´s med mørkere, dypere stemme, leder større selskaper  sammenlignet med CEO`s som har en lysere stemme. Studier viser også at vi foretrekker politikere og ledere som snakker i en lavere pitch, fordi en dyp stemme kommuniserer noen kvaliteter som vi ofte ser etter hos en leder.

Spørsmålet er om myndighet kun ligger i den dype stemmen. For som artikkelen viser til, så kan en lysere feminin stemme være å foretrekke avhengig av situasjon, og om personen fremstår som seg selv igjennom stemmen. Kanskje myndighet også ligger i egenskapen av å være seg selv, og ikke prøve å fremstå som noe annet?

Det ER vanskelig å fake en dypere stemme. Fra mitt ståsted handler det ikke om å fake, men å innøve en ny måte å bruke stemmen på. Innøve å bruke din naturlige og autentiske stemme, den naturlige pitchen som gjør at også strupen er i en naturlig avspent posisjon. Det handler om å bruke de primære pustemusklene som har sin primære oppgave å gi stemmen kraft. På denne måten kan musklene i halsområdet få slappe av, og du vil erfare å få en stemme som er mer utholdende, naturlig dypere, bedre og annerledes enn det du er vant til.

Jeg tror at en lavere, dypere pitch appellerer til mange fordi det nettopp gir en følelse av trygghet, slik artikkelen peker på. Når vi trener oss på å snakke med tyngdekraft blir vi også mer tilstede når vi snakker.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre din stemme til å bli dypere, mørkere og tydeligere? Kontakt meg her ved å fylle inn kontaktskjema eller ring (+47) 46 88 69 15 for bestilling av time.

En selvsikker stemme

Har du tenkt på at den mest selvsikre personen i rommet er han eller hun som har den roligste pusten? I denne videoen forteller voice coach Caroline Goyder om hvordan pusteteknikk kan være nøkkel til selvtillit.  Se videoen her: